René Solleveld

Calculator Watertechniek

Een nieuwe uitdaging met commerciele insteek 

Heb je kennis van techniek? "Uuhm… ik sleutelde vroeger wel eens aan mijn brommer…". Dit was een van de vragen toen ik in 2017 bij Stolze solliciteerde op de functie calculator watertechniek.

Op dat moment was ik negen jaar werkzaam als transportplanner en toe aan een nieuwe uitdaging met een meer commerciële insteek. Ik zocht een Westlands bedrijf met een actieve personeelsvereniging waar de week gezamenlijk afgesloten wordt. Tijdens de gesprekken die volgden, werd duidelijk dat het hebben van de juiste kennis niet het belangrijkste is en dat ik bij Stolze intern opgeleid kon worden. Er bestaan geen uitgebreide opleidingen voor watertechniek dus is er een persoonlijk opleidingstraject voor mij uitgestippeld. Zonder technische werkervaring ben ik samen met Stolze het avontuur aangegaan.

Het opleidingstraject

In mijn opleidingstraject bij Stolze heb ik eerst technische kennis opgedaan bij de unitbouw en technische tekeningen leren lezen. Hierdoor heb ik de units die wij maken goed leren kennen en weet ik waarover ik praat. Daarna ben ik met de buitendienst mee op pad gegaan, waar ik van begin tot eind heb kunnen zien hoe de installaties worden geïnstalleerd en onderhouden. En misschien wel het belangrijkste van alles, ik weet wat er leeft op de werkvloer en ik heb mijn collega's echt leren kennen!

Tenslotte heb ik het calculeren vooral geleerd door mee te kijken met collega's en te oefenen met projecten die al verkocht waren. Dan kreeg ik een opdrachtbevestiging met de opdracht: maak er maar een prijs voor. Wat ik niet wist zocht ik op, alles wat ik deed keek ik na en pas als ik er echt niet uit kwam vroeg ik het aan een collega. De gemaakte calculatie vergeleek ik dan later met die van mijn collega's en daar heb ik ontzettend veel van geleerd.

 
 

Bij de klant onderbouw ik mijn calculaties 

Voordat ik bij Stolze begon had ik geen flauw idee hoe de techniek in een kas werkte en ik heb dan ook iets compleet nieuws geleerd. Ik leer nog steeds en ga regelmatig met een verkoper mee naar de klant om tijdens de onderhandelingen mijn calculaties te onderbouwen en de techniek uit te leggen. Aan tafel met de klant ontstaat er dan een wisselwerking, omdat geen enkele installatie hetzelfde is en iedere klant zijn eigen specifieke wensen heeft. Door de wensen van de klant te verwerken naar een complete installatie, waar wij met zijn allen achter staan, geeft ontzettend veel voldoening.

Een opleidingstraject zou ik iedereen aanraden 

Het inwerkprogramma was best intensief en kostte veel energie, maar dat is het allemaal waard geweest. Techniek is altijd in ontwikkeling en ik vind het leuk om mij erin te verdiepen en nieuwe oplossingen en ideeën uit te wisselen met klanten en collega's. Ik heb door het inwerkprogramma bij Stolze een stevige basis aan watertechnische kennis gelegd en ik doe nu echt wat ik leuk vind. Een opleidingstraject bij Stolze zou ik dan ook iedereen aanraden!

Deze website maakt gebruik van cookies

Accepteer cookie's om door te gaan.